Postanite jedan od naših 100 000 zadovoljnih kupaca!

Što su parfemi


Mirisni proizvodi se sastoje od aromatskih tvari, odnosno estera životinjskog ili biljnog podrijetla (ili proizvedenih od strane čovjeka) koji su otopljeni u mješavini alkohola i vode. Udio mirisnih tvari (zvanih parfemska ulja ili mirisne esencije) u otopini određuje radi li se o parfemu, toaletnoj vodi itd.

Koncentracije mirisa se u parfemskoj industriji općenito navode prema sljedećoj podjeli:

Parfem (fr. Parfum, eng. Perfume)

Ponekad označeno kao ekstrakt (fr. extrait, eng. extract) parfema, radi se o najvišoj koncentraciji mirisnih proizvoda čiji se miris najduže zadržava na koži, i to oko 6 sati.
Udio mirisnih esencija je od 15 posto naviše, najčešće oko 30 posto, a otopljene su u alkoholu.

Parfemska voda (fr. Eau de Parfum, odnosno EdP)

Druga najviša koncentracija mirisnih proizvoda čiji se miris zadržava na koži do 5 sati.
Udio mirisnih esencija je od 10 do 20 posto, najčešće oko 15 posto, a otopljene su u alkoholu.

Toaletna voda (fr. Eau de Toilette, odnosno EdT)

Treća po redu koncentracija mirisnih proizvoda čiji se miris zadržava na koži od 2 do 4 sata.
Udio mirisnih esencija je od 5 do 15 posto, najčešće oko 8 posto, a otopljene su u alkoholu i vodi.

Kolonjska voda (fr. Eau de Cologne, odnosno EdC)

Jedna od najmanjih koncentracija mirisnih proizvoda čiji miris traje oko 2 sata.
Udio mirisnih esencija je oko 3 posto, a najčešće su otopljene u vodi.

Postoje i neke druge manje česte oznake mirisnih proizvoda. Tako je npr. fr. Eau Fraiche, odnosno "osvježavajuća voda" po svojim svojstvima slična kolonjskoj vodi i u parfemskoj industriji se najčešće koristi za proizvode namijenjene ženama. Slično je i s fr. Eau Parfumée, odnosno "parfemiranom vodom". Neki proizvođači koriste i vlastite oznake, poput fr. Millésime branda Creed što je pojam posuđen iz vinarstva i označava odličnu berbu, odnosno svježinu prirodnih esencija.

Za opisivanje parfema koristi se metafora posuđena iz glazbe pa se tako svaki parfem sastoji od tri skupine nota koje zajedno stvaraju harmonični mirisni akord. Note se vremenom otvaraju pa tako gornje note vode prema dubljim srednjim notama, dok se bazne note postupno pojavljuju pred kraj doživljaja mirisa. Note su pažljivo kreirane uz poznavanje procesa isparavanja parfema.

Gornje note su mirisi koji se primjećuju odmah nakon nanošenja parfema. Sastoje se od malih laganih molekula koje brzo isparavaju. Formiraju inicijalni doživljaj parfema pa su stoga vrlo bitne za njegovu privlačnost.

Srednje note su mirisi koji se pojavljuju trenutak prije no što se rasprše gornje note. One sačinjavaju "srce" ili tijelo parfema i često prikrivaju prvotni neugodni doživljaj baznih nota koje vremenom postaju prijaznije.

Bazne note su mirisi koji se pojavljuju trenutak prije nestanka srednjih nota. Bazne note zajedno sa srednjim notama tvore glavnu temu parfema. Bazne note daju parfemu dubinu i čvrstoću. Mirisni sastojci su obično bogati i "duboki" te se najčešće primjećuju tek nakon pola sata poslije nanošenja.